Diabetes Mellitus Type I

Diabetes Type 1 wordt ook wel insuline afhankelijke diabetes genoemd.

Diabetes Type 1 is een gevolg van een te lage produktie van insuline door de beta-cellen van de pancreas. De te lage produktie is een gevolg van het afsterven van de cellen van de alvleesklier.

Oorzaken

De oorzaken van diabetes type 1 zijn divers:

 • Auto-immuun
  Het lichaam keert zich tegen de eigen alvleeskliercellen en maakt er antistoffen tegen aan. De reden hiervan is niet duidelijk, maar er zijn aanwijzingen dat een virus aan de basis hiervan ligt. Dit zou de belangrijkste oorzaak zijn van diabetes type 1
 • Infectueus
  Men vermoed dat sommige virus infecties de betacellen kunnen vernietigen
 • Chemisch
  Sommige medicijnen tegen alvleesklierkanker en sommige antibiotica kunnen de betacellen vernietigen
 • Algemeen alvleesklier-probleem
  Bij sommige ziektes van de alvleesklier kunnen de betacellen vernietigd worden
 • Voeding tijdens het eerste levensjaar
  Vitamine D tekort tijdens het eerste levensjaar zou een verhoogde kans geven op de ontwikkeling van diabetes mellitus type 1. Eén studie toonde aan dat door extra vitamine D aan babies te geven, het voorkomen van diabetes met 80% werd verminderd.
  Kinderen die minstens 3 maanden borstvoeding kregen hebben minder kans om diabetes type 1 te ontwikkelen.
 • Idiopathisch
  Idiopathisch is een moeilijk woord dat betekent met onbekende oorzaak. Er zijn inderdaad vele gevallen waar men de werkelijke oorzaak van de suikerziekte nooit zal kennen.

Ondanks duidelijke aanwijzingen is de ontwikkeling van diabetes type 1 nog niet volledig begrepen.

Erfelijkheid

Diabetes type 1 komt beduidend meer voor in sommige families. Verschillende genen zijn verantwoordelijk voor een verhoogde kans op de ontwikkeling van diabetes mellitus type 1.

Dat er ook een zeer belangrijke invloed is van de omgeving tot de ontwikkeling van diabetes type 1, is bewezen gezien het feit dat bij sommige één-eiïge tweelingen (die exact hetzelfde genetische materiaal hebben) slechts één exemplaar diabetes ontwikkelde.

Leeftijd

Diabetes Type 1 ontwikkelt zich meestal van kleins af aan. Type 1 diabetes ontwikkeld zich beduidend minder na de pubertijd. Indien men pas op volwassen leeftijd diabetes type 1 ontwikkelt, spreekt men van LADA: Latent Auto-immune Diabetes in Adults.